OvidSP |
O ofercie Konsorcjum AGRO oferuje dostęp do czasopism i baz abstraktowych CABI Publishing oraz International Food Information Service (IFIS) dla zainteresowanych takim dostępem jednostek naukowych w Polsce. Oferta jest objęta dofinansowaniem w wysokości 50% za pośrednictwem Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN – Poznańskiego Centrum Superkomputerowo-Sieciowego. W ramach projektu Biblioteki Wirtualnej Nauki firmy CABI Publishing oraz IFIS umożliwiają uczestnikom Konsorcjum AGRO w Polsce dostęp online do wersji elektronicznych czasopism, baz bibliograficzno-abstraktowych z zakresu rolnictwa, rybołówstwa, ekologii, gospodarki żywieniowej, biotechnologii, środowiska, turystyki i wypoczynku oraz technologii żywności, żywienia, biotechnologii żywności i toksykologii żywności.
| |
CABI Publishing CABI Publishing jest międzynarodową organizacją non-profit, założoną w pierwszej dekadzie XX wieku. Początkowo organizacja ta zajmowała się zagadnieniami: entomologii, mykologii i parazytologii, a następnie poszerzyła obszar zainteresowań i aktywności włączając wiele nowych dyscyplin szeroko rozumianego rolnictwa, rybołówstwa, ekologii, biotechnologii, środowiska, turystyki, wypoczynku oraz gospodarki żywieniowej. | |
CAB Abstracts CAB Abstracts w nowej wersji, zawierającej zasoby sięgające wstecz aż od roku 1973 to renomowana baza bibliograficzno-abstraktowa wydawnictwa CABI Publishing, będąca największą bazą opracowywaną przez wybitnych specjalistów z dziedziny nauk środowiskowych. Aktualizowana co miesiąc baza CAB Abstracts zawiera ponad 6,5 miliona rekordów z blisko 8 500 czasopism oraz ponad 2 500 książek, referatów, materiałów konferencyjnych, raportów i innej literatury publikowanej w ponad 116 krajach świata. Rocznie do bazy dodawanych jest ponad 300 000 nowych rekordów. CAB Abstracts wyróżnia się udostępniając streszczenia wielu niszowych i lokalnych czasopism, nie opracowywanych przez inne bazy abstraktowe. Ponad 50% czasopism indeksowanych w CAB Abstracts to unikatowe tytuły, niedostępne w wiodących bazach interdyscyplinarnych co stanowi istotną wartość dodaną dla środowisk związanych z opracowywaną w bazie tematyką. Omawiane tematy to m.in.: biologia roślin, uprawa i ochrona roślin, mikrobiologia, genetyka, inżynieria w rolnictwie i leśnictwie, produkcja i żywienie zwierząt, weterynaria, ekonomia, biopaliwa, biotechnologia, biobezpieczeństwo i bioterroryzm, chemia, zmiany klimatyczne, ekoturystyka oraz wiele innych aspektów związanych z szeroko rozumianymi naukami środowiskowymi. Do artykułów publikowanych w ponad 75 językach dodawane są streszczenia w języku angielskim. Abstraktowe rekordy wyposażane są w linki do pełnych tekstów artykułów z czasopism dostępnych w kolekcjach oferowanych w ramach Wirtualnej Biblioteki Nauki, w prenumeracie instytucji, a także do materiałów oferowanych w sieci Internet, w dostępie otwartym. Dynamicznie rozwijającą się bazę CAB Abstracts od lat prenumeruje wiele jednostek naukowo-badawczych, również w Polsce, gdzie jako jedyne źródło informacji przygotowywane z myślą o uczelniach i instytucjach związanych z rolnictwem cieszy się dużym zainteresowaniem pracowników naukowych, studentów i bibliotekarzy. Lista czasopism indeksowanych w bazie CAB Abstracts zawiera blisko 8 500 pozycji. Instytucje zainteresowane przystąpieniem do Konsorcjum AGRO otrzymują listę wszystkich tytułów czasopism indeksowanych w bazie. Wszyscy prenumerujący bazę członkowie Konsorcjum AGRO wraz z prenumeratą otrzymują także wartościowe bazy pełnotekstowe stanowiące doskonałe uzupełnienie wyników bibliograficzno-abstraktowych. Zarówno mapy rozmieszczenia chorób i szkodników, jak i opisy grzybów i bakterii, są materiałami unikatowymi, które nie mają swoich odpowiedników na rynkach światowych. Niżej wymienione dodatki to pełnotekstowe bazy danych, które dostępne są wyłącznie w formie linków do pełnych tekstów podłaczonych z bazy CAB Abstracts. Dokonując wyszukiwań w bazie użytkownik ma możliwość wprowadzić limity do informacji pochodzących np. tylko z części CAB Reviews, CAB Maps itp. | |
CAB Full Text Select Segment CAB Full Text Select jest głównym komponentem bazy CAB Abstracts, stanowiącym wybór ponad 320 000 artykułów pełnotekstowych z kilkuset czasopism i konferencji międzynarodowych, spośród których ponad 80% nie jest dostępnych w formie elektronicznej nigdzie indziej. Do bazy dodawane są systematycznie nowe tytuły oraz kolejne artykuły. Segment ten tworzą głównie materiały digitalizowane przez wydawcę (CABI Publishing), który skanuje publikacje drukowane i umieszcza je w bazie. Publikacje te dostępne są w CAB Abstracts jako „zakładki” PDF, zatem ich forma jest identyczna z wersją drukowaną. Dla pracowników naukowych w Polsce niezwykle istotny jest też fakt, iż są to źródła nie tylko dużych amerykańskich i zachodnio-europejskich wydawców, ale także publikacje mniejszych, działających lokalnie towarzystw, również z Polski i krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Duża liczba pobieranych co roku streszczeń z publikacji zawartych w CAB Full Text Select za pośrednictwem bazy CAB Abstracts wskazuje na duże zapotrzebowanie na tego rodzaju informację. Baza CAB Full Text Select jest aktualizowana nieregularnie. | |
CAB Reviews Segment CAB Reviews gromadzi obszerny zbiór czasopism przeglądowych wydawanych przez CABI Publishing. Baza jest systematycznie aktualizowana. Rocznie dopisywanych jest około 100 nowych artykułów przeglądowych. Wiele z tych tytułów kupowanych jest przez biblioteki i samych naukowców w postaci drukowanej. Artykuły przeglądowe dotyczą następujących dziedzin nauki: weterynarii, hodowli, genetyki, żywienia i parazytologii zwierząt, rolnictwa i ogrodnictwa (w tym ekonomiki rolnictwa, rozwoju i systemów uprawy), uprawy i ochrony roślin (w tym również: genetyki, chorób i szkodników roślin, biotechnologii), nauk środowiskowych (leśnictwa, gleboznawstwa, hydrologii i hydrobiologii, ochrony wód, powietrza i innych elementów środowiska, ekologii), bezpieczeństwa i higieny żywności (żywienia zwierząt i człowieka, żywienia klinicznego, żywienia publicznego, biochemii żywności i bezpieczeństwa żywności). | |
Distribution Maps of Plant Diseases Segment Distribution Maps of Plant Diseases jest jedynym tak obszernym źródłem informacji o występowaniu chorób roślin na świecie. Informacje o chorobach są zbierane i przetwarzane przez organizacje zdrowia skupione przy EPPO (The European and Mediterranean Plant Protecion Organization). Na podstawie tych danych CABI Publishing tworzy kompletne mapy rozmieszczenia wszystkich chorób: bakteryjnych, grzybowych, wirusowych oraz wywoływanych przez nicienie. Każda mapa opatrzona jest pełnym zestawem danych bibliograficznych oraz zbiorem literatury załącznikowej. Obecnie baza zawiera ponad 1000 map z lokalizacją chorób roślin, których przedział czasowy sięga 1942 roku. Segment ten funkcjonuje jako bardzo ważne narzędzie przy podejmowaniu decyzji fitosanitarnych. Segment Distribution Maps of Plant Diseases aktualizowana jest co kwartał. | |
Distribution Maps of Plant Pests Segment Distribution Maps of Plant Pests gromadzi i udostępnia w formie map informacje na temat rozmieszczenia szkodników zagrażających plantacjom rolniczym, ogrodniczym i obszarom leśnym we wszystkich częściach świata wraz z ich taksonomią. Każda mapa opatrzona jest pełnym zestawem danych bibliograficznych oraz zbiorem literatury załącznikowej. Baza wykorzystywana jest przez instytuty badawcze i rządowe do podejmowania decyzji fitosanitarnych. Mapy chorób i szkodników są również niezwykle istotne dla badaczy zajmujących się tematyką ochrony roślin ponieważ umożliwiają ocenę, skąd badana choroba bądź szkodnik pochodzą oraz w jakim kierunku i tempie się rozprzestrzeniają. Literatura załącznikowa umożliwia zapoznanie się ze sposobem walki ze szkodnikami i chorobami w poszczególnych rejonach świata. Obecnie baza zawiera ponad 700 map, pierwsze egzemplarze pochodzą z roku 1951. Segment Distribution Maps of Plant Pests aktualizowany jest co kwartał. | |
Distributions of Fungi and Bacteria Segment Distributions of Fungi and Bacteria zawiera ilustrowane opisy ważnych z ekonomicznego punktu widzenia patogenów. Ułatwia ona przyporządkowanie badanego grzyba lub bakterii do odpowiedniej grupy taksonomicznej. Opisy grzybów i bakterii tworzone są przez wyspecjalizowaną komórkę CABI – International Mycological Institute (IMI). Baza jest istotnym źródłem informacji dla pracowników naukowych badających szkodniki i choroby przez nie wywoływane, korzystają zniej także lekarze weterynarii. Opisy obejmują patogeny grzybowe i bakteryjne zwierząt i roślin, grzyby powodujące wzrost plonów roślin, grzyby wykorzystywane w takich dziedzinach jak: biokontrola, utylizacja, biotechnologia, gospodarka i inne, grzyby chorobotwórcze, grzyby ważne z punktu widzenia bioróżnorodności i ochrony roślin i zwierząt, powszechne saprofity, grzyby istotne w procesie obiegu materii, grzyby znaczące dla edukacji, kultury narodowej, folkloru i tradycji poszczególnych krajów. Każdy opis opatrzony jest w fotografie rzeczywiste lub mikroskopowe, informacje taksonomiczne (nazwa i wszystkie synonimy, przyporządkowanie do grup taksonomicznych), szczegółowy opis organizmu, informacje o przydatności ekonomicznej, rozmieszczenie geograficzne na świecie, informacje o organizmach pokrewnych lub powiązanych, pełen zestaw literatury załącznikowej. Każdego roku do bazy dochodzi 40 nowych opisów, przy czym źródło już teraz zawiera ponad 1700 opisów różnych grzybów i bakterii sięgających wstecz aż do 1964 roku. Baza Distributions of Fungi and Bacteria aktualizowana jest co kwartał. | |
Institute of Food Science and Technology International Food Information Service (IFIS) z Wielkiej Brytanii to instytutcja, która ze względu na wysokie wymagania stawiane swoim członkom (odpowiednie kwalifikacje, specjalistyczna wiedza, szerokie doświadczenie itp.) postrzegana jest przez specjalistów jako bardzo profesjonalna i kompetentna. IFIS zajmuje się wszelkimi aspektami żywienia i technologii żywności, jej główne cele to:
| |
FSTA Baza Food Science & Technology Abstracts (FSTA) jest bazą bibliograficzno-abstraktową reprezentującą następujące dziedziny: technologia żywności, żywienie człowieka i zwierząt, odżywianie, technologia procesów zbierania, przetwarzania, gromadzenia i przechowywania artykułów żywnościowych, technologia procesów przetwarzania i przechowywania karmy dla zwierząt domowych, genetyka płodów rolnych i zwierzęcych, mikrobiologia, bezpieczeństwo żywności i dodatków, biotechnologia żywności, toksykologia żywności i inne dziedziny pokrewne. Baza tworzona i aktualizowana jest przez International Food Information Service. FSTA wspiera rozwój nowych produktów i technologii, pomaga przy układaniu programów badawczych i planów eksportu żywności, umożliwia rozwiązywanie problemów produkcyjnych, wspomaga uzyskiwanie dobrych wyników finansowych. FSTA indeksuje literaturę dostępną na całym świecie odnosząc się do ponad 22 500 unikatowych, w tym aż 1 100 aktualnie publikowanych czasopism oraz przeszło 4000 tytułów historycznych. Baza monitoruje źródła pochodzące ze 104 krajów, publikowane w 29 językach. Wśród oryginalnych źródeł znajdują się także liczne informacje pochodzące z ponad 80 niszowych źródeł: baz raportów, materiałów konferencyjnych i patentów z European Patent Office (EPO) oraz z „World Patents (Patent Cooperation Treaty)”, które są unikatową zawartością tej bazy. Patenty pochodzą głównie z następujących krajów: USA, Niemcy, Szwecja, Szwajcaria, Austria, Belgia, Hiszpania, Finlandia, Grecja, Włochy, Irlandia, Luxemburg, Portugalia, Kanada i Japonia. FSTA zawiera rozbudowane streszczenia autorskie, a większość z nich wzbogaca się dodatkowo o oryginalne fragmenty artykułów. Wszystkie rekordy zawierają pełny opis bibliograficzny wraz z adresem emailowym autora korespondencyjnego danego artykułu (jeżeli był dostępny). W celu ułatwienia wyszukiwania wydawca wprowadził również dodatkowe indeksowanie 10 700 słów kluczowych, pochodzących ze specjalistycznego thesaurusa (słownika), który jest wbudowany w bazę FSTA. Baza zawiera ponad 1 200 000 wpisów bibliograficznych poczynając od roku 1969. Co roku FSTA powiększa się o kilkadziesiąt tysięcy nowych rekordów w następujących sekcjach: nauka o żywności, biotechnologia, higiena i toksykologia, ekonomia, inżynieria, pakowanie, gastronomia, specjalności i wieloskładnikowa żywność, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, owoce, warzywa i orzechy, kakao, czekolady i wyroby cukiernicze, cukry, skrobia i syropy, zboża i wyroby piekarnicze, tłuszcze, oleje i margaryny, mleko i przetwory mleczne, jaja i produkty jajeczne, ryby i produkty morskie, mięso drobiowe i dziczyzna, dodatki i przyprawy, karma dla zwierząt domowych. Baza FSTA dostarczana na platformie Ovid oferuje ponadto bezpośrednie odnośniki (linki) do pełnych tekstów artykułów z czasopism dostępnych w kolekcjach oferowanych w ramach Wirtualnej Biblioteki Nauki, w prenumeracie instytucji, a także do materiałów oferowanych w sieci Internet, w dostępie otwartym. | |
Dodatkowe usługi Dodatkowo wraz z prenumeratą którejkolwiek z wyżej opisanych baz każdy prenumerator otrzymuje całkowicie nieodpłatnie:
| |